Preek

De preek, ofwel de homilie, is een belangrijk onderdeel van de Protestantse bijeenkomst op zondagmorgen. Vanouds vinden wij het belangrijk om met elkaar te lezen uit de Bijbel en na te denken wat deze woorden betekenen voor ons eigen leven.

Een preek duurt ongeveer 15 minuten, met na afloop een kort moment van stilte of muziek om te reflecteren. Het thema van de preek wordt gekozen aan de hand van het ritme van het kerkelijk jaar. Dat betekent dat we ons laten inspireren door de kerkelijke feesten. Rondom Advent besteden we bijvoorbeeld aandacht aan de betekenis van de komst van Jezus in deze wereld.

In de zomer en herfst-periode worden er thema’s behandeld die heel concreet laten zien hoe je als christen leeft in deze wereld. Ook diepen we soms een bepaald Bijbelboek uit.

De preek moet wat te bieden hebben voor gelovigen die al een flink aantal jaren in de kerk zitten, maar ook voor nieuwkomers. Daarom vinden wij het belangrijk om heldere en toegankelijke taal te gebruiken en geen voorkennis te veronderstellen voor bezoekers die weinig in de kerk komen.

De preek in de Protestantse Kerk wordt elke zondag nieuw geschreven zodat deze toepasselijk is voor de concrete situatie van de kerk. Daarom kan u de preek het beste ‘live’ beluisteren. Om u alvast een idee te geven, kunt u hier een voorbeeldpreek downloaden.

Activiteitenkalender

Geen activiteiten.